Agility


Klassen Vrijdag
Beginners (vanaf 10 maand) 18u45 - 19u45
Gevorderden 20u20 - 21u30
Winterstop Van eind oktober tot april (afhankelijk van weersomstandigheden)

Wat is Agility ?

Agility is een sport waarbij de geleider de hond zodanig moet leiden dat deze 15 à 22 hindernissen in een vooraf bepaalde volgorde, op een correcte wijze en binnen een voorop gestelde tijd (standaard parcours tijd , STP) moet afleggen.

Agility is toegankelijk voor elke hond en baas. De hond moet wel voldoende onder appel staan zonder leiband. Er zal meteen gewerkt worden met de hond aan beide kanten van de geleider. Dit is dus volledig anders dan in het gehoorzaamheidsprogramma waar de hond slechts aan één zijde mag blijven.

Hoe een oefening uitvoeren ?
Het bevel dient met de stem en met het lichaam gegeven te worden. Een oefening dient steeds met vol enthousiasme uitgevoerd te worden, zodat de hond dit niet als een ééntonig iets zal ervaren. Is de oefening met succes uitgevoerd, héél goed belonen met de stem , speeltje of snoep. Het moet een spel blijven!

Beginners: Hier wordt, met korte stuurprogramma's gewerkt naar het lopen van een volledig parcours. Er wordt nog niet op maximumhoogte gesprongen. Stap voor stap wordt het nemen van één en meerdere toestellen gedetailleerd uitgelegd en dit alles op een verantwoorde en rustige manier. Ook het vooruit, links en rechts sturen van de hond wordt hier verder geperfectioneerd waardoor het steeds leuker wordt !

Na verloop van tijd stellen we vast dat de hond steeds enthousiaster en sneller wordt. Daarom is het van uiterst belang om van bij het begin de nodige tijd te besteden aan het correct nemen van een toestel.

 

Gevorderden en gebrevetteerden:

Na het slagen voor de overgangsproef kom je terecht in de groep van de gevorderden. Alles wordt hier moeilijker en sneller wat het alleen nog plezanter maakt !

 

Alvorens men kan deelnemen aan een officiële wedstrijd moet men slagen in een TAP proef (TAP Toelating Agility Parcours) en in het bezit zijn van een groen werkboekje.

Zowel voor het deelnemen aan agility- als aan gehoorzaamheidswedstrijden moet men slagen voor de TEST VAN SOCIAAL GEDRAG.

 

Wat hebben we verder nog nodig?

Goed schoeisel voor de geleider

Een speeltje ; kleine snoepjes: voorzie een voorraadje

Een vaste halsband met sluiting: geen slipketting.

 

Al onze lessen worden gegeven door ervaren, geschoolde en/of gebrevetteerde vrijwilligers.

 

Voor meer info, maak u lid van de facebook-groep : Agility Geraardsbergen

 

Belangrijk:

Gelieve 15 minuten op voorhand aanwezig te zijn om het parcours helpen op te bouwen.

Naar de plasweide gaan voor aanvang van de les.

Agressieve honden zijn niet toegelaten.

Honden worden niet achtergelaten op de pleinen rondom.

Ontstaansgeschiedenis

Agility of behendigheid is een discipline die ontstaan is in Engeland, tijdens de wereld beroemde hondenshow Cruft’s in 1978 te Londen.

Als hondenliefhebber en gerenommeerd paardenkenner, groeide bij John Varnley het idee om met honden iets te brengen dat kon vergeleken worden met de “ jumping “ in de paardensport. Hij riep daarbij de hulp in van zijn vriend Peter Meanwell, die samen met de leden van zijn hondenschool, toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg in als een bom, en een nieuwe sport was geboren.

In 1989 erkende de F.C.I. deze sport officieel.

Er bestaan al veel variaties op het vast parcours, die ook gelopen worden tijdens een wedstrijddag bv. ; gokkers, tijdgokkers, twee in een vierkant, vier in een vierkant, open vast en – jumping, estafette, snooker.

Ondertussen is het uitgegroeid tot een zeer populaire sport. Het is geen zeldzaamheid dat er op een grote wedstrijd tussen de 250 en 350 honden deelnemen .

Veel mensen onderschatten hoe intensief deze sport wel is .