Flyball

Maandag Zaterdag
Lesuren zie facebookgroep join facebookgroep : flyball "just for fun" hondenschool herleving geraardsbergen

Wat is flyball ?

Flyball is een aflossingsrace met vier honden per team.  Het parcours bestaat uit een startlijn, vier sprongen die elk 3.05 m van elkaar verwijderd staan en aan het einde een Flyballbox met een bal.  Elke hond springt over de horden, zet de box in werking met een druk van de voorpoten, vangt de bal en keert dan met de bal terug tot over de startlijn. De ballader heeft op dat moment al een nieuwe bal in de box geplaatst, want zodra die ene hond over de finishlijn is, mag de volgende hond reeds over diezelfde startlijn gaan. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om haast neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen. Helaas levert een te snelle wissel een “lamp” op. Deze hond moet opnieuw lopen!  Het team dat zijn vier honden het eerste foutloos over de finish krijgt wint deze heat.

Andere fouten zijn: te vroeg starten, balverlies, naast de horden lopen, storen bij het andere team…Ook deze honden dienen achteraan aan te sluiten om hun “run” over te doen. 

Training, inzicht, en concentratie zijn dan ook voor de baasjes onontbeerlijk, en zelfs een coach is net als bij veel andere sporten heel belangrijk voor het resultaat.

De hoogte van de horden is minimum 15 cm. en maximum 32,5 cm. De race wordt gelopen op de spronghoogte van de kleinste deelnemende hond. Dit wil zeggen dat de kleinste hond in een team de spronghoogte voor het ganse team bepaald.

Onze trainingen zijn niet competitie gericht en samenspel hond/baas primeert.